Ochočuješ vždy a pouze mládě tvora, kterého sis vybral za přítele,  náročnost ochočení se tím snižuje o -5 bodů.lev

Pokud jako hraničář popíšeš, jak se o vybrané mládě budeš starat, získáš další snížení náročnosti ochočení.

Následuje odehrání toho, jak mládě zvoleného tvora poprvé potkáš, stopuješ a chytáš ho. Dále popíšeš jak je o mládě postaráno a do jsi čeho mládě mládě zavřel během zpáteční cesty do tábora.

Poslední část, za kterou lze získat body snižující obtížnost ochočování je popsání jaké zázemí jsi pro chycené zvíře připravil, jak s ním je zacházeno v prvních dnech po jeho chycení a jak probíhá jeho ochočování.

Přesnou hodnotu bodového zvýhodnění určuje vždy PJ podle barvitosti a trefnosti tvého vyprávění. Body se sčítají.

Cílem je, abys byl schopen se vžít do tvora, kterého chycením vytrhneš z jeho přirozeného prostředí, pokud mu nabídneš odpovídající péči, je šance, že k tobě mládě přilne a stanete se skutečnými přáteli.

Je nutné si ale uvědomit, že toto je od hraničáře závazek, který skončí pouze smrtí jednoho či druhého. Určitě nebude dovoleno měnit tímto způsobem tvory každý měsíc nebo až tě vybraný tvor omrzí.

Ochočení mláděte znamená především to, že se jako hraničář musíš postarat o všechny potřeby mláděte - jídlo, pití, pohyb, čas na hraní, odpočinek, získávání loveckých návyků, ochrana před nebezpečím. 

Toto se bude dít asi půl roku herního času (nebo herní postup hraničáře o 3 úrovně), pak mládě dospěje a bude potřebovat další péči, ale ne v takové míře jako mládě. Dokud bude zvíře mládětem, bude se chovat k ostatním členům družiny velmi plaše, což znamená, že i toto bude muset hraničář čas od času popsat ve hře.

Pokud hraničář na svého malého svěřence zapomene - nebude popisovat občas v průběhu hry, co mládě dělá (stačí 1x za hodinu říct “mládě se najedlo a spí v pelíšku…”), pak hraničář o zvířecího přítele bohužel přijde.

Všechny sporné situace, které tato úprava pravidel nepopisuje řeší PJ.